Tájékoztató nőgyógyászati rendelésről, vizsgálatokról

Értesítem pácienseimet, hogy szabadságunk véget ért.
A 30/ 211 4164 mobil számon kérhetnek vizsgálatra előjegyzést.
dr Halász

A nőgyógyászati vizsgálat

A női lakosság számára gyakran a nőgyógyász nyújtja az elsődleges orvosi ellátást, így a nőgyógyászati vizsgálat az alapellátás szerves része.

Ez azt is jelenti, hogy egy nő kivizsgálása során , - bármilyen panasszal jelentkezik is háziorvosánál - soha sem lenne szabad elmulasztani a nőgyógyászati vizsgálat elvégeztetését.

Fogamzóképes korban például mindig gondolni kell egy esetleges terhességre.
A tervezett vizsgálatok elvégzése illetve a javasolt gyógyszeres kezelések megkezdése előtt ennek tisztázása feltétlenül szükséges.

A hasi fájdalmak hátterében gyakran lehet nőgyógyászati kiindulású elváltozás. Bizonyos betegségek kezdetben nem okoznak semmiféle panaszt vagy csak enyhe tünetekkel járnak.
A nőgyógyászati rendelést panaszmentesség esetén is érdemes évente legalább egyszer felkeresni.

Egy nő nagyon sokat tehet saját egészségének megőrzéséért, ha ezt a tanácsot megfogadja.

Az első nőgyógyászati vizsgálat

Az első nőgyógyászati vizsgálat különösen sok felesleges izgalmat jelenthet a páciens számára. Ilyenkor jól jön a segítség, egy tapasztalt felnőtt közreműködése, - ez lehet egy idősebb barátnő is, aki akár a vizsgálat egész tartama alatt a páciens mellett tartózkodik.

A nőgyógyászati vizsgálatot megelőzően, egy tájékozódó jellegű beszélgetés történik. Ennek során a legvalószínűbben elhangzó kérdések a menstruációra vonatkoznak. Célszerű előre egy kis feljegyzést készíteni .
Alapvetően fontos a partnerkapcsolatot érintő kérdések tisztázása is.

Méhnyakrák szűrés

Minden nőgyógyászati vizsgálat szerves része a méhnyakrák szűrése, mely a a méhszáj felszínéről leválasztott sejtek vizsgálatán, az exfóliatív citodiagnosztikán alapszik.

Ennek lényege, hogy a méhszájról egyszerű, fájdalmatlan módszerrel levett sejteket speciálisan képzett szakemberek citológiai laboratóriumban vizsgálják. A páciens a vizsgálati eredményről írásos leletet kap. Csakis az ilyen lelet tekinthető érvényesnek.

Az egész vizsgálat csupán néhány percig tart. Akinél ez rendszeresen megtörténik gyakorlatilag biztos lehet, abban hogy nem alakul ki nála gyógyíthatatlan méhnyakrák. A "daganatot megelőző állapotok" ilyen módon biztonságosan felismerhetők, és azok 100 százalékban gyógyíthatók.

A várandós gondozása

A emberi élet védelme már a fogantatást megelőzően szükséges. Ez csak tudatos családtervezéssel valósítható meg.Szerencsére erre soha ennyi lehetőségünk nem volt, mint napjainkban.

A gyermekvállalás nagy felelősség az apa és az anya részéről egyaránt. Ráadásul a terhesség 9 hónapja sok veszélyt rejthet, és azokra nemcsak az orvosnak és a védőnőnek, hanem a várandósnak is oda kell figyelnie.

A terhesség, a várandósság, a másállapot, esetenként egész más életvitelt igényel a család minden tagjától, mint a korábbi volt.

A szövődmények elkerülésére csak így van lehetőség. Például: A dohányzás káros hatásai egyértelműen bizonyítottak. A magzatra és az anyára a ”passzív dohányzás” is veszély jelent.
A nők több, mint 30 százaléka már a teherbeesés előtt is jelentős súlyfelesleggel bír.
A kóros elhízás sok anyai és magzati veszély forrása lehet. Az édességek mértéktelen fogyasztása, a " natív szénhidrát" bevitele különösen könnyen felboríthatja a terhesség alatti egyébként is labilis cukoranyagcserét.

Fontos a testsúly kontroll, a gyakori étkezés , a változatos étrend ,zöldség, gyümölcs bőséges fogyasztása, a rendszeres séta stb.

Különös jelentősége van a test higiéniának, fogápolásnak. A szuvas fogak a magzatot károsítják. Tévhit, hogy terhesség alatt veszélyt jelent a fogorvosi kezelés.
Ma már egyértelműen bizonyított az is , hogy a terhesség vállalása előtt elkezdett és az első trimeszterben is alkalmaztt folsav pótlás az idegrendszer fejlődési rendellenességeinek kockázatát jelentősen csökkenti!

A zöld növények gazdagok folsaban, ez is az ellenőrzött helyről származó zöldségek fogyasztásának fontosságára hívja fel a figyelmet.

A terhességi korhoz kötötten, a logikailag megalapozottan végzett vizsgálatok eredményei egymásra épülnek. A szakmai protokollokban előírt, a születendő magzatokat nem veszélyeztető műszeres és egyéb vizsgáló módszerekkel, szinte a terhesség egész tartama alatt ellenőrizhetjük a méhen belül fejlődő magzatot.

A tudomány egyre újabb és újabb lehetőségeket kínál számunkra, de tudni kell azt is, hogy egyik módszer sem tökéletes.
Sajnos az is igaz, hogy a társadalombiztosítás nem minden szűrővizsgálatot finanszíroz, pedig indokolt lenne.

Jó péda erre az un . "kiterjesztett Down kór szűrés" elvégzése:

A terhesség korai időszakában,pontosabban az első 12 héten történő, teljesen veszélytelen speciális labor -és ultrahang vizsgálatok többnyire csak fizetős szolgáltatásként állnak rendelkezésre.

Nagy előny, ha erre valaki áldozni tud. Ezzel kapcsolatban érdemes a várandós gondozáson, de az interneten is jó előre tájékozódni.


A magzat megfigyelésére , a terhesség monitorizálására egyre korszerűbb eszközök állnak rendelkezésre .Azonban a legújabb korszerű diagnosztikus vizsgátok bevezetése, az otthon is alkalmazható CTG készülék, a "home monitor" ,a 4 D ultrahang vizsgálatok, biokémiai markerek meghatározása stb. sem pótolják a páciens kooperációs készségét, az előírt vizsgálatokon időben történő megjelenést, a „másállapotnak” megfelelő életvitelt.

Egy várandóst bőven ellátják tanácsokkal a barátnők ,a munkatársak, a rokonok is.

A sok hasznos információ mellett bőven van valótan állítás, rémhír is. Néha maguk a szűrővizsgálatok végzése, főleg, ha azok közül valamelyik bizonyos rendellenességek előfordulásásnak nagyobb kockázatát jelzik - okoznak érthető módon aggódalmat a családnak . Szerencsére a kiegészitő , célzott vizsgálatok legtöbbször eloszlatják a félelmeket.
Nem csoda azonban , hogy a várandósságot sokan egyre nagyobb "tehernek" érzik és pánikba esnek szülés előtt.

Az interneten fellelhető honlapokn nagyon sok az ellenőrizetlen forrású adat. Ezeket fenntartással kell olvasni .Szükséges konzultálni a gondozást végző orvossal.

Ha a rendelkezésünkre álló eszközöket megfelelő indikációval, kellő kritikával,meghatározott rend szerint és nem divatból, ötletszerűen alkalmazzuk, - jó esélyünk van arra, hogy a szülőszobán az egészséges újszülött megérkezésekor igazi csodát lássunk.


Fogamzásgátlás

"...A gyermekáldás optimális időben történő tervezhetősége érdekében - elengedhetetlen a fogamzásgátlás alapos és naprakész ismerete...."
Dr.Seregély György 1981.


Magyarországon a terhességmegszakítások száma az utóbbi években csak mérsékelten csökkent. Még mindíg sok a művi abortusz. Ez különösen szembetűnik, ha az élveszülésekhez viszonyítjuk.